2014. március 18., kedd

Szerdai Bejegyzés


Rock Opera


Sziasztok! \m/

A mai Szerdai Bejegyzésben az István A Király Rock Opera verziójáról lesz szó, és nagyrészt az élményeimet, a benyomásaimat ecsetelgetem nektek. Számomra ez a két műfaj megközelíthetetlennek tűnt, amíg egy nyáron, a városunk Szabadtéri Színpadán meg nem tekinthettem ezt az előadást ( persze nem az Alföldi Róbert változatot... ), hanem Kalapács József, valamint Nagy Feró szereplésével. Egyébként a színdarabba két ismerősöm is részt vett.

Amiket lényegesen szeretnék kiemelni, azok a következőek:
Szereplők/szereplők válogatása
Zene
Koreográfia
Díszlet
_____

Végeredmény


Szereplők

Azt kell hogy mondjam, nagyon eltalálták a szereposztást. Hihetetlen, mennyire. Kalapács Józsefre tökéletesen illett a pogány Koppány szerepe, és a többiek, még ha mellészereplők voltak, akkor is nagyszerűen lettek kiválasztva. Igaz, ez egy évekkel ezelőtti előadás, és most már másról beszélünk, ha azt mondjuk, István A Király Rock Opera, de talán mert ezt csak a városomban adták elő. Igazából fogalmam sincs, hogy a színészgárda máshol is bemutatta-e a színdarabot, de ha visszamennénk az időbe, ezer évvel ez előttre, sok hasonlóságot vélnénk felfedezni az igazi emberek, és a műben szereplő művészek között.

Zene

Fantasztikus volt, ahogy a szereplők tehetséges hangja is megmutatkozott, és ez részben a korábban említett sikeres szereplőválogatásnak köszönhető, teljes mértékben.

Koreográfia

Igaz, néhány éve történt, de még mindig bennem van az egész. A kis színpadon élethűen, könnyen beleélhetően jelent meg az ezer évvel ezelőtti Magyarországot bemutató István A Király. Az egész, igen kevés emberből álló gárda - körülbelül negyven emberről beszélünk -, úgy tudta előadni a történetet, hogy a hömpölygő táncukkal vagy ezer embernek tűntek. Nem vagyok az opera, vagy a musical kedvelője, de nem bántam meg, hogy kihagytam ezt az előadást.

Díszlet

A kevés néha több. Nem volt sok, nem volt felesleges részlet. Csak ami kellett!

Összességében: Nem hiányzott belőle semmi, igazán a helyén volt a rendező szíve ( akit sajnos nem tudok megnevezni, de mindenféleképpen utánanézek )! Az értékelésem a következő...

10/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése