2014. február 23., vasárnap

Vasárnapi Bejegyzés


Filmélmények

Sziasztok! \m/

The Doors

Hódolatomnak feléjük eleget téve volt szerencsém megnézni a filmet kazettán. Eredeti videó kazettán. Igazi, kalandos élmény a videózás, felidézi a kisgyermekkoromat. Biztos vannak itt tőlem idősebbek, de számomra mindig is többet jelentett, mint egy manapság egy "hűdejó" technika.
A film segített közelebbről megismertetni a közönséget az együttessel, annak is a frontemberével, Jim Morrisonnal. Nagyon bizarrnak találtam a szereplőválogatást - jó értelemben. Annyira élethű az egész, hogy elsőnek el lehetne hinni, a valós személyek öltötték fel saját karakterüket a film kedvéért. Zseniális! A Jimet játszó srác egy az egyben a hasonmása!
A történet vezetése igényes, kiemelték a nagyon lényeges dolgokat, semmi feleslegeset nem vittek vászonra. Igaz, az ének nem igazi, de meglehet érteni, sőt, természetes, hogy az eredetit vágják be a filmbe, és ez is még jobban bele engedte élni a nézőt a történésekbe.
Az effektek - mint például, mikor Jim beállt -, nagyszerűek, fokozzák a valósághű hatást. A szöveget eltalálták, úgy, ahogy kell! Aki még nem látta, annak ajánlani tudom ezerrel!

Ajánlott zene: The End


Nirvana

Hát igen. Múlt éjszaka - szintén kazettán - találkoztam ezzel az alkotással, ami lényegében egy dokumentum film. Az egyetlen, amit az együttesről, vagy Kurt Cobain-ról forgattak, készítettek, Kurt halála után. Ez a filmben is elhangzott. Betekintést nyerhetünk Kurt kiskorába - be kell, hogy valljam, ennivaló kölyök volt -, részleteket kapunk az agyának "sötét" oldalából különböző beszámolók, általa festett képek, és tevékenységek alapján.
Felerősödött az eddig ismert tulajdonságok a frontemberrel kapcsolatban:
- Belevaló, jó lelkű srác volt,
- csendes,
- visszahúzódó,
- magányos.
Szívszorító belegondolni, mennyi rajongója lett öngyilkos a tehetséges férfi példájára, de még jobban az szomorít el, Kurt hogy végezte, és hogy mai napig nem nyugodhat teljes békében, ha szabad így fogalmaznom. Halálának körülményei nem tisztázottak, sokan azt mondják, öngyilkosság, mások szerint gyilkosság. A filmben több nyom, bizonyíték enged következtetni az utóbbira, miközben ismerve Kurt lelkének azt a megkeseredett, savanyú részét, az az öngyilkos hajlamra utal. A filmben többször mutatják, említik feleségét, Courtney Love-ot, aki megpróbálta korlátozni, megakadályozni a forgatást, egyes részeket, és néhol sikerült.
Tetszett, aki nem látta, nem tudja, mit hagy ki. Hátborzongatóan sötét, komoly alakok mutatkoznak meg benne, a mondanivalójuk pedig még mélyebb.

Ajánlott zene: The Man Who Sold The World


A közeljövőben a Beatles film kerül tálalásra. Írjátok meg a véleményeteket, és ajánljatok ilyen életrajzi filmeket!
Jövőhéten már csak heti egy bejegyzés születik a történet részein kívül, SZERDÁN, a Szerdai Nasi Program szerint. Később lesznek még hetek, amiken minden egyes nap egy bejegyzést publikálok.

Rock 'N' Roll! |m|

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése